Beachvolley

Wat is Beachvolley?

Een beachvolleybal team bestaat uit slechts twee personen, waardoor de nadruk meer ligt op de verdediging dan op de aanval. De grootte van het veld (twee speelhelften) is 8 bij 16 m en de nethoogte is hetzelfde als bij het zaalvolleybal. Alle wedstrijden worden gespeeld naar 2 winnende sets tot 21 punten met 2 punten verschil zonder puntenbeperking. Bij 1-1 stand volgt een beslissende set tot 15 punten met 2 punten verschil zonder puntenbeperking.  Net als bij het zaalvolleybal wordt volgens het Rally Point Systeem gespeeld.

Er wordt regelmatig van speelhelft gewisseld, dit om elk team evenveel voor- en nadeel van zon en wind te laten hebben. De wisseling van speelhelft moet zonder oponthoud worden uitgevoerd.

Beachvolley geschiedenis

De geboorte van het beachvolleybal is nooit officieel bevestigd, maar men gaat ervan uit dat ‘strandvolley’ het eerst werd gespeeld in de decadente twintiger jaren op de kusten van Hawai. Andere bronnen situeren de wortels van beachvolleybal dan weer in het hete zand van Santa Monica, California. Het zaalspel met zes tegen zes op het zand gespeeld, bleef een populair vermaak zoals ook de variant op gras.

Meer over de geschiedenis van Beachvolley

Reglement

Toegestaan bij beachvolleybal, niet bij zaalvolleybal:

  1. Iedere speler mag blokkeren en aanvallen aan het net, er zijn geen vaste speelposities;
  2. De middenlijn mag gepasseerd worden indien de tegenpartij daarbij niet wordt gehinderd.

Niet toegestaan bij beachvolleybal, wel bij zaalvolleybal:

  1. De bal in het veld van de tegenstander spelen via een geplaatste bal met de vingertoppen;
  2. Gedeelte van het spelverdelen; bovenhands mag de bal alleen met de armen loodrecht op de schouderlijn zowel voorwaarts als achterover gespeeld worden;
  3. Het wisselen van spelers. Mocht er zich een ernstige blessure voordoen, waardoor een speler niet verder kan spelen, dan verliest het betreffende team de wedstrijd.

Download Beachreglement 2014